Gerinces gyűjtemény

Az állatani tanszék gerinces gyűjteménye elsősorban a hazai hal, kétéltű, hüllő, madár és emlős fauna jellegzetes képviselőinek bemutatására szolgál. A hazai fajok mellett néhány egzotikus faj is megtalálható benne.

A jelenlegi gyűjtemény a volt Tanítóképző Főiskola hagyatékát képviseli. A gyűjtemény gyarapodása ekkor kezdődött a lelkes hallgatók jóvoltából, mivel a szigorított természetvédelmi törvények még nem léptek életbe. A hallgatók a maguk lőtte állatokat Szentpétery Sándor okleveles preparátorral, valamint a kerecsendi Erdős Ferenc preparátor mesterrel készítették ki. Ebből az időből származik a madárpreparátumok jelentős része valamint az emlős gyűjtemény is. A hal preparátumok a Fekete-tengerről, illetve a hazai- és az európai édesvizekből származnak.

A múzeumi rész alsó szintjén a hazai madárfauna ragadozó madaraival ismerkedünk meg. A ragadozó madarak megjelölés leggyakrabban a sólyomalakúak (Falconiformes) rendjébe tartozó madárfajok megjelölésére szolgál. Ez a nagy és szerteágazó madárrend közel 300 fajt ölel fel, köztük a különféle sasokat, héjákat, ölyveket és sólymokat. A sólyomalakúak mind húsevők, s zsákmányaik között mindenféle állat előfordul a rovaroktól a hüllőkön át a madarakig és az emlősökig. Húsevő életmódjukban erős, kampós csőrük segíti őket, amellyel földarabolhatják a zsákmányt. A sólyomalakúak legtöbb faja zsákmányát éles meghajló karmokban végződő erős lábukkal megragadva szállítja. A bagolyalakúak (Strigiformes) vagy a baglyok főleg éjszaka aktív ragadozó madarak, puha és dús tollazatuknak köszönhetően hangtalanul repülnek, így meglepetésszerűen ütnek rajta zsákmányállataikon. A baglyok összes faja rendelkezik szemöldökkel. Mély fülkagylóik aszimmetrikusan helyezkednek el, ami hatékonyabbá teszi a térhallást. Látásuk kitűnő, a baglyok az egyedüli madarak, amelyek látják a kék színt, és az infravörös tartományban is látnak, szemüket azonban nem tudják mozgatni. A lábujjaikon erős karmok nőnek, a külső ujjuk vetélőujj, azaz előre és hátra is fordítható csüdjük tollas. Méretük változatos: akadnak köztük veréb és sas nagyságú fajok is. Csőrük rövid kampójú, tövétől kezdve lefele hajló.

Az épületben továbbhaladva egy emelettel feljebb a vízi madarakkal és énekes madarakkal ismerkedünk meg. Az énekesmadarak általában kisméretű preparátumok így elkészítésük nagy szakértelmet igényel, így ezek a preparátumok vannak a legrosszabb állapotban, az énekes madarakkal szemben néhány emlős preparátum látható. A madarak és az emlősök mellett megismerkedünk más gerinces állatcsoportokkal is: hüllőkkel, kétéltűekkel és halakkal. A hüllők alkoholos preparátumként kerültek tartósításra, a halak között alkoholos és sóval tartósított és ún. bőrbe tömött példányokat is találhatunk.


< Vissza